Az IpDns egy ingyenes dinamikus host és redirekt szolgáltatás, magáncélú felhasználáshoz igyekszünk betölteni az űrt amit a dyndns.org ingyenes szolgáltatásának megszűnése hagyott maga után.

 

A Szélessáv Alapítvány erőforrásai és lobby ereje nem teszik lehetővé, hogy a "gyári" router szoftverekbe is bekerüljön ez a szolgáltatás, ezért hozzáértőknek ajánljuk az OpenWrt router szoftverre való átállást (vagy más hasonló szabadon konfigurálható linux alapú platformot), a kevésbé járatosoknak a böngésző programon keresztüli automatikus frissítéssel való használatot javasoljuk.

 

Az alábbi néhány bekezdésben bemutatjuk az ipdns.hu alatt létrehozható dinamikus host használatát, aki saját domainnal szeretné használni az a IpDomain menüpontot keresse fel.

 

Regisztráció és belépés.

 

IpDns használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)
Hogy működik, mire való az IpDns
IpDns regisztráció
Host létrehozása, szerkesztése
Dinamikus DNS szerviz telepítése OpenWrt-re
IpDns beállítás OpenWrt-ben
Frissítés böngészővel
Frissítés URL meghívásával

Lehetőség van egy egyszerű URL meghívásával is frissíteni az IP címet, de ez csak a megfelelő szoftverek és körülmények esetén lesz sikeres.


Elsősorban de nem kizárólag valamilyen Linux (Unix alapú) operációs rendszer használata esetén időzített eseményként (cron) meghívható az alább url:

http://[USERNAME]:[PASSWORD]@update.ipdns.hu/update?hostname=[DOMAIN]&myip=[IP]

A kapcsos zárójelek értékeinek megfelelő beállításával, de csak olyan programmal ami az url-ben lévő @ jelet képes kezelni (elküldeni) például a Curl (a közismertebb Wget és a böngésző programok erre nem alkalmasak).

 

 


Kérdés: