Az IpDns egy ingyenes dinamikus host és redirekt szolgáltatás, magáncélú felhasználáshoz igyekszünk betölteni az űrt amit a dyndns.org ingyenes szolgáltatásának megszűnése hagyott maga után.

 

A Szélessáv Alapítvány erőforrásai és lobby ereje nem teszik lehetővé, hogy a "gyári" router szoftverekbe is bekerüljön ez a szolgáltatás, ezért hozzáértőknek ajánljuk az OpenWrt router szoftverre való átállást (vagy más hasonló szabadon konfigurálható linux alapú platformot), a kevésbé járatosoknak a böngésző programon keresztüli automatikus frissítéssel való használatot javasoljuk.

 

Az alábbi néhány bekezdésben bemutatjuk az ipdns.hu alatt létrehozható dinamikus host használatát, aki saját domainnal szeretné használni az a IpDomain menüpontot keresse fel.

 

Regisztráció és belépés.

 

IpDns használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)
Hogy működik, mire való az IpDns

Az IpDns szolgáltatás célja, hogy hálózati eszközök címét egy az emberek számára jól megjegyezhető szöveges címként elérhetővé tegye, mindezt úgy hogy a változó IP című eszközök számára egy folyamatos frissítési, követési rendszert biztosít.

Életszerű példaként:
Egy otthoni biztonsági kameránkat szeretnénk elérni "kívülről", de a DSL szolgáltatásunk 24 óránként IP címet vált, ami "nehézkessé" teszi a külső elérését, ami szükséges ahhoz, hogy a munkahelyünkről pillantást vethessünk az otthon egyedül hagyott házi kedvencünkre.

A feladat megoldására szinte végtelen variációjú megoldás létezik, az általunk javasolt szerint szükség van egy OpenWrt használatára alkalmas routerre egy IP kamerára és az IpDns szolgáltatásra.
Működése nagy vonalakban a következő, az OpenWrt router csatlakozik a DSL vonalhoz, és a beállított időközönként (általában napi 1 alkalommal) frissiti az IPDNS adatbázisában az adott hosthoz tartozó IP rekordot, így a "külvilág" számára a jól megjegyezhető host névvel folyamatosan elérhető. A router esetleges újraindulásakor, vagy az IP cím változásakor ezt a frissítést azonnal megteszi.

A roterhez csatlakoztatott (wifi vagy UTP) kamerában tetszőlegesen kiválasztott portot beállíthatunk  a külvilággal való kapcsolathoz (néhány port foglalt, pl 80, (http://hu.wikipedia.org/wiki/TCP és UDP portszámok listája)) majd a routerben a "portok továbbítása" résznél beállítjuk, hogy ezt a portot a külvilágból való megkeresésektor hova irányítsa melyik eszközre a belső hálózatunkon.

Ha sikerült akkor pl. a http://test.ipdns.hu:8082  url "meghívásával" elérhetjük a kameránk kezelői felületét, és  közvetített képét.

 

 

 


Kérdés:
 
   
IpDns regisztráció
Host létrehozása, szerkesztése
Dinamikus DNS szerviz telepítése OpenWrt-re
IpDns beállítás OpenWrt-ben
Frissítés böngészővel
Frissítés URL meghívásával