Az IpDns egy ingyenes dinamikus host és redirekt szolgáltatás, magáncélú felhasználáshoz igyekszünk betölteni az űrt amit a dyndns.org ingyenes szolgáltatásának megszűnése hagyott maga után.

 

A Szélessáv Alapítvány erőforrásai és lobby ereje nem teszik lehetővé, hogy a "gyári" router szoftverekbe is bekerüljön ez a szolgáltatás, ezért hozzáértőknek ajánljuk az OpenWrt router szoftverre való átállást (vagy más hasonló szabadon konfigurálható linux alapú platformot), a kevésbé járatosoknak a böngésző programon keresztüli automatikus frissítéssel való használatot javasoljuk.

 

Az alábbi néhány bekezdésben bemutatjuk az ipdns.hu alatt létrehozható dinamikus host használatát, aki saját domainnal szeretné használni az a IpDomain menüpontot keresse fel.

 

Regisztráció és belépés.

 

IpDns használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)
Hogy működik, mire való az IpDns
IpDns regisztráció
Host létrehozása, szerkesztése
Dinamikus DNS szerviz telepítése OpenWrt-re
IpDns beállítás OpenWrt-ben

A Service / Dynamic DNS menüpont alatt állítható be az IpDns "host" szolgáltatásának automatikus frissítése mely lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás nélkül kövessük  az IP cím változásait.

Az IpDns szolgáltatás használatához szükség van érvényes regisztrációra és létrehozott "host" névre!

1. Az első mezőben engedélyezzük a a dinamikus DNS kezelő működését, ha az még nincs engedélyezve.

2. Ha a tőlünk származó disztribúciót használja, akkor válassza ki, hogy az IpDns szolgáltatást szeretné használni, a más olyan disztribúciót használ, ahol nincs a listában az IpDns szolgáltatás, akkor válassza a "custom" lehetőséget.

3. A "Custom update-URL" értéken írja be a következőt:

http://[USERNAME]:[PASSWORD]@update.ipdns.hu/update?hostname=[DOMAIN]&myip=[IP]

4. A "Hostname" az a már regisztrált "host" név, amit ennél az eszköznél szeretne használni. Ügyeljen rá, hogy a "ipdns.hu" domain név is odakerüljön egy ponttal elválasztva a "host" névtől.

Tehát helyesen:

sajatnev.ipdns.hu

Itt értelemszerűen a saját név a használni kivánt "host" név.

5. "Username" a hostnévnél megadott azonosító név/e-mailcím (ez alapesetben megegyezik a regisztrációnál megadottal). FONTOS, hogy a azonosító e-mailcímből a @ és a pont karaktereket le kell cserélni kötőjelre.

Példa: az admin@ipdns.hu azonosítót itt helyesen így kell megadni: admin-ipdns-hu

6. "A Service / Dynamic DNS menüpont alatt állítható be az IpDns " host" szolgáltatásának automatikus frissítése, mely lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás nélkül kövessük  az IP cím változásait.

7. A további értékek alapértéke megfelelő, illetve lehet szükség szerint bármi más az IpDns szolgáltatást nem befolyásolják.

 

 


Kérdés:
 
   
Frissítés böngészővel
Frissítés URL meghívásával