Az IpDns egy ingyenes dinamikus host és redirekt szolgáltatás, magáncélú felhasználáshoz igyekszünk betölteni az űrt amit a dyndns.org ingyenes szolgáltatásának megszűnése hagyott maga után.

 

A Szélessáv Alapítvány erőforrásai és lobby ereje nem teszik lehetővé, hogy a "gyári" router szoftverekbe is bekerüljön ez a szolgáltatás, ezért hozzáértőknek ajánljuk az OpenWrt router szoftverre való átállást (vagy más hasonló szabadon konfigurálható linux alapú platformot), a kevésbé járatosoknak a böngésző programon keresztüli automatikus frissítéssel való használatot javasoljuk.

 

Az alábbi néhány bekezdésben bemutatjuk az ipdns.hu alatt létrehozható dinamikus host használatát, aki saját domainnal szeretné használni az a IpDomain menüpontot keresse fel.

 

Regisztráció és belépés.

 

IpDns használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)

Azoknak a felhasználóknak, akiknek idegenül hangzanak, vagy nincsenek tökéletesen tisztában az alábbi fogalmak jelentésével, mint domain, host, IP, dns, stb. néhány szóban összefoglaljuk a tudnivalókat.


IP cím
Minden, az internet hálózatra csatlakozó eszköznek van egy azonosítója, azaz IP címe, melynek segítségével a hálózat többi tagjával azonosítja magát a kétoldalú kommunikációban. Ez azt jelenti, hogy ha a gépünkről egy másik géphez csatlakozva információt kérünk, akkor a kérésben elküldjük a saját "nevünket" (IP címünket), aminek a segíségével a válasz megtalál minket. A ma legelterjedtebb IP cím formátum az IPV4, ami jellemzően négy darab három számjegyű azonosítónak az egysége, ezeknek egyenként az értéke 0-255 között lehet, mert ezek valójában 8bites bináris számok decimálisan leírva.


DNS (domain name server)
A regisztrált host nevekhez tartozó IP címeket egy elég komplikált hierarchiájú, komplex szolgáltatásrendszer szolgálja ki, ahol a különböző name serverek egymás alá- és fölérendeltségi viszonyainak megfelelően irányítják a lekérdezések folyamatát, azaz megmondják, hogy az adott névhez pillanatnyilag milyen IP cím tartozik.

Egy életszerű példán bemutatva: Amikor először beírtuk a böngészőbe, hogy meg szeretnénk nézi a www.ipdns.hu oldalt (itt a www a host név, ami nem kötelező tartozék, csak egy általános szokás, hogy az adott domain névhez tartozó elsődleges weboldalt a www host névvel érhetjük el), akkor a böngészőnk a hálózati beállításnak megfelelően megkereste a hozzá rendelt name servert (ez általában az internet szolgáltatónk name servere) és attól "megkérdezte", hogy ismeri, illetve tudja e, hogy milyen IP cím tartozik a www.ipdns.hu host névhez. Ha ez a "legközelebbi" name server nem ismeri vagy már elavultnak tekinti a hosthoz tartozó IP címet, akkor a hosthoz tartozó IP címet a .hu tartomány kezelőjének adatbázisában megjelölt name serverek megkeresésével lekérdezi és elküldi számunkra.


Domain
A domain nevek elsődleges funkciója, hogy a nehez megjegyezhető IP címek helyett, egy egyszerűbben megjegyezhető szöveges címet adhassunk meg a böngészés folyamán. Ez különböző itt nem részletezett szabályok és osztályok szerint bonthatók szét (com, net, org, nemzeti domain-ok, stb), a lényege, hogy a domain tulajdonosa létrehozhat úgynevezett host neveket és ezekhez hozzárendelhet IP címeket, hogy ha valaki beír a böngészőjébe egy ilyen host nevet, akkor a böngészője egy úgynevezett dns (domain name server) segítségével ezt a háttérben egy IP címre fordítja és kiépíti a kapcsolatot a kívánt címmel.

Jelen pillanatban Magyarországon az ISZT által nyilvántartott regisztrátoroknál (http://www.domain.hu) lehet domain nevet regisztrálni a .hu végződésű tartományban. Ennek a menete, először ellenőrzésre kerül, hogy nem védett név e, vagy valaki más által már használt e a kiválasztott domain név, majd a kiválasztott regisztrátornak elküldött dokumentumokkal kezdeményezhetjük egy ilyen névnek a regisztrálását. A beregisztrált név mindaddig a tulajdonukban és irányításunk alatt marad, míg fizetjük az éves fenntartási díjat, így a hatályos törvények betartása mellett, mi dönthetjük el, hogy az ehhez a domain névhez kapcsolódó levelezési lehetőséget, weboldalakhoz vagy szolgáltatásokhoz szükséges host neveket milyen néven és formában kívánjuk használni.


Host név
Mint a fentebb bemutatott domain leírásából kítűnik, a domain név csak egy "szülő", de így önmagában webcímekhez nem használjuk, hanem úgynevezett host (gazda) neveket használunk, annak érdekében, hogy egy-egy domainhez több különböző oldalra vagy szolgáltatásra mutató IP címet is hozzárendelhessünk.

Az érthetőség kedvéért egy fikcionális példa a felhasználás céljaira:
Szükség van egy host-ra, amit könnyen el lehet mondani az érdeklődőknek (rokonok, ismerősök, stb.) és képes a szolgáltató által időszakosan váltogatott IP cím változások követésére. Ez legyen pl. a baráti körünk számára megosztani kívánt gépünkön lévő fényképek elérhetősége. Jelen esetben két problémát is meg kell oldanunk, egyrészt a könnyen megjegyezhető cím kérdését, mésrészről az időszakosan változó IP cím problémakörét, ami a különböző internet szolgáltatások jellegéből adódóan sok helyen elkerülhetetlen problémát jelentenek, illetve néhány szolgáltató általunk nem teljesen értehető okból gyakorlatilag sportot űz ezek változtatgatásából.

 

A kiválaszott host név legyen a sajatfotok.ipdns.hu (itt egyelőre csak az ipdns alá felvehető host nevekről beszélünk, a saját domain kezelésének lehetőségét az IPdomain használatának leírásánál tekintse meg). Első lépés a regisztráció és egyebek után a kívánt host név beüzemelése, mely gyakorlatilag annak az ellenőrzéséből áll, hogy azt egyelőre más ne használja. Ennek regisztrálása után több lehetőség is van az IP cím folyamatos frissítésének lehetőségéről, erről az erre vonatkozó fejezetekben talál további információt. Második lépés a használt operációs rendszer, és az arra telepített szoftverek beállítása, hogy a kívánt tartalmat megossza a külvilág számára (ez annyira szerteágazó és plattformfüggő, hogy nem tudunk általános tanácsod adni, fórumokon megtalálhatóak a megoldások).

 

Néhány példa a megoldásokra:
http://ubuntu.hu/node/273
http://pcworld.hu/xampp-sajat-webkiszolgalo-hazilag-20090824.html
http://blog.btamas.hu/2008/otthoni-webszerver-telepitese-wamp/Kérdés:
 
   
Hogy működik, mire való az IpDns
IpDns regisztráció
Host létrehozása, szerkesztése
Dinamikus DNS szerviz telepítése OpenWrt-re
IpDns beállítás OpenWrt-ben
Frissítés böngészővel
Frissítés URL meghívásával